Στην Καλιφόρνια, τη μεγαλύτερη αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, το στοίχημα παραμένει παράνομο, όμως ολοένα και εντείνονται οι προσπάθειες για δημιουργία νομικού πλαισίου ώστε να επιτραπεί. Η ψήφιση σχετικής νομοθεσίας στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πολιτεία των ΗΠΑ (καταναλωτική αγορά αντίστοιχη όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με έρευνα του 2019) απέχει τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα, όμως σίγουρα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα.

Η συντονισμένη προσπάθεια ξεκίνησε πέρσι, με πρωτοστάτη μια σύμπραξη φυλών ιθαγενών Αμερικάνων. Η σχέση των καταυλισμών ιθαγενών με τη βιομηχανία του τζόγου στις ΗΠΑ είναι στενή, καθώς ο Νόμος περί Ινδιάνικου Τζόγου του 1988 επιτρέπει στους καταυλισμούς την ανέγερση και λειτουργία καζίνο, ακόμα και σε Πολιτείες όπου ο τζόγος δεν επιτρέπεται. Η σύμπραξη συγκέντρωσε πλέον πάνω από 1,4 εκατομμύρια υπογραφές και μόλις το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας τις εγκρίνει, θα ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία για σύνταξη σχεδίου νόμου ώστε να κατατεθεί στο πολιτειακό κοινοβούλιο το 2022.

Το αρχικό πλάνο προέβλεπε να παραδοθούν οι υπογραφές για τη νομοθέτηση γύρω από το στοίχημα στις αρχές Οκτώβρη, όμως η πανδημία του Covid-19 έφερε καθυστέρηση στα σχέδια. Τελικά το δικαστήριο συμφώνησε να δοθεί παράταση στην προθεσμία ως τις 15 Δεκεμβρίου και όρισε τον αριθμό των απαιτούμενων υπογραφών στις 997.000. Τελικά ο αριθμός ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες και όπως ανέφερε ο Jacob Mejia, εκπρόσωπος της σύμπραξης και αντιπρόεδρος της φυλής Λουιζένιο, «η ισχυρή στήριξη των Καλιφορνέζων θα επιτρέψει στο αθλητικό στοίχημα να εισαχθεί στην Πολιτεία με νόμιμο και υπεύθυνο τρόπο».

Βεβαίως, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κατατεθεί η νομοθεσία νωρίτερα από το 2022, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η Πολιτεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω του κορωνοϊού και η σύμπραξη των φυλών υποστηρίζει ότι το στοίχημα μπορεί να φέρει έσοδα στο Δημόσιο. Ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο στην παρούσα φάση.

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα μέσα στη σύμπραξη, καθώς πολλά μέλη θέλουν να επιτραπεί μόνο το επίγειο στοίχημα (αλλά όχι στις νόμιμες χαρτοπαικτικές λέσχες), ενώ άλλοι επιθυμούν τη λειτουργία online στοιχηματικών. Το πλάνο τους είναι ασαφές και το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να ζητήσει διασαφηνίσεις πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here