Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη κουβέντα σχετικά με τα lootboxes στα βιντεοπαιχνίδια. Αυτά τα μυστηριώδη κουτιά που αγοράζει ο παίκτης μέσα στο παιχνίδι με την ελπίδα να βρει το αντικείμενο που χρειάζεται. Τις περισσότερες φορές μένει με την ελπίδα και σε πρόσφατη συνέντευξή της με το Online Gambler, η esports data analyst Jordan Fragen εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα lootboxes δεν είναι παρά τζόγος που απευθύνεται σε ανήλικους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν το θέμα στα σοβαρά και να συγκεκριμενοποιήσουν τους νόμους τους. Πάντως όσο ο κόσμος αρχίζει να αντιδρά, όλο και περισσότεροι developers παίρνουν αποστάσεις από τα lootboxes, με τελευταία την Capcom.
Το ιαπωνικό στούντιο, με δημοφιλείς τίτλους όπως οι σειρές Street Fighter και Resident Evil στο πορτφόλιό του, ανακοίνωσε πως στο εξής δεν θα χρησιμοποιεί lootboxes στα παιχνίδια της, μία τουλάχιστον γενναία κίνηση, αφού στη βιομηχανία των video games πολλοί χαρακτηρίζουν αυτά τα in-game purchases ως «μηχανές παραγωγής χρημάτων».
Η ανακοίνωση ήρθε στην παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού για το 2020. Συγκεκριμένα, στα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για τους επί πληρωμή μηχανισμούς λοταρίας, ειδικά στα mobile παιχνίδια. Στο εξωτερικό, πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει τα lootboxes και η Capcom θέλει να ακολουθήσει αυτό το ρεύμα. Σε πρώτη φάση θα τα περιορίσουμε, με στόχο να εξαλειφθούν μέχρι το τέλος του 2021 από τους τίτλους μας».
Σήμερα δύο παιχνίδια της Capcom έχουν ισχυρό μηχανισμό με lootboxes: το Devil May Cry 5, που κυκλοφόρησε το 2019 και το περσινό Resident Evil Resistance.
Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι ναι μεν θα υπάρχουν αγορές εντός του παιχνιδιού, αλλά δεν θα είναι τυφλές. «Στην ουσία», λέει το report, «ελαχιστοποιούμε τα στοιχεία τυχαιότητας στις αγορές. Ο παίκτης έχει αγοράσει το προϊόν μας και πλέον πρέπει να είναι ικανός να το απολαύσει χωρίς να δαπανήσει επιπλέον χρήματα αν δεν το θέλει».
Το Μάιο του 2019 η επίσης ιαπωνική Nintendo ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τα lootboxes στο Βέλγιο, όπου εμπίπτουν σε αυστηρούς νόμους περί τζόγου, όμως συνέχισε να τα υποστηρίζει στις υπόλοιπες αγορές της. Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει η EA, η οποία οφείλει το 50% των εσόδων της στις in-game αγορές των παικτών του FIFA.