Σημαντική αύξηση στα έσοδα του Δημοσίου από τα τυχερά παιχνίδια επέφερε η συστηματική ρύθμιση της αγοράς, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Σε πρόσφατη ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο ΥΠ.ΟΙΚ. τόνισε πως από το 2015, οπότε και ξεκίνησε η στοχευμένη διοχέτευση των παικτών από τα παράνομα στα νόμιμα δίκτυα, επήλθε μια αύξηση των δημοσίων εσόδων της τάξης του 33%. Συγκεκριμένα, από 633 εκατομμύρια ευρώ το 2015, το 2019 τα έσοδα έφτασαν τα 845 εκατομμύρια.

Σε αυτό το διάστημα, οι παράνομες εταιρείες που έχουν ενταχθεί στην blacklist της Επιτροπής και του Υπουργείου ανήλθαν από τις 500 στις 2.700.

Αυτά τα έσοδα η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο με τη διαδικασία νόμιμης αδειοδότησης των στοιχηματικών και online καζίνο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Για να περατωθεί η φάση αδειοδότησης, απομένει η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων από τους υποψήφιους επενδυτές, κάτι για το οποίο η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), απέστειλε πρόσφατα επισημαντική επιστολή.

Επισημαίνεται ότι στα σχέδια της Κυβέρνησης για την περαιτέρω αύξηση των εσόδων ήταν και η αλλαγή στο νομοθεσία σχετικά με τον υπολογισμό του φόρου παίκτη. Ωστόσο, μετά τη σχετική επιστολή εννέα νόμιμων στοιχηματικών, με την οποία υποστηρίζουν ότι αυτό θα επιφέρει πρακτικά μείωση εσόδων και διαρροή παικτών προς τον παράνομο τζόγο, δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με τις κυβερνητικές κινήσεις.

Ο Δημήτρης Ντζανάτος προτάθηκε ως νέος πρόεδρος της ΕΕΕΠ

Τον Δημήτρη Ντζανάτο πρότεινε ο κ. Σταϊκούρας για τη θέση του νέου προέδρου της ΕΕΕΠ, ευχαριστώντας παράλληλα τον Ευάγγελο Καραγρηγορίου, του οποίου η θητεία έληξε στις 21 Ιουλίου, όμως παρατάθηκε έως ότου βρεθεί αντικαταστάτης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το έργο που καλείται να φέρει σε πέρας ο νέος πρόεδρος είναι σημαντικό, τόσο για την ίδια την αγορά τυχερών παιχνιδιών, όσο και για την ευρύτερη οικονομία της χώρας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here