Εν μέσω εορτών η Βουλή ψήφισε τη διάταξη για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των κερδών από τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με την τροπολογία που είχε καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών, ο υπολογισμός του αφορολόγητου και της κλίμακας με την οποία θα φορολογείται ο παίκτης θα γίνεται στο εξής ανά δελτίο και όχι ανά στήλη. Αυτό σημαίνει πως περισσότεροι παίκτες θα υπόκεινται πλέον σε φορολόγηση, αλλά με μικρότερο συντελεστή. 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης (φωτ.), Υφυπουργός Αθλητισμού, τόνισε μέσω twitter πως σύντομα θα υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση με το Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα θέσει και τυπικά το νόμο σε ισχύ. Επίσης, σημείωσε πως μέρος των κρατικών εσόδων από το φόρο κερδών θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση αθλητικών σωματείων, κάτι που προβλεπόταν και από τον ισχύοντα νόμο.

Μεχρι σήμερα, το αφορολόγητο ποσό κέρδους οριζόταν στα 100 ευρώ όχι ανά δελτίο, αλλά ανά πονταρισμένη στήλη. Πιο απλά, από τη στιγμή που η κοστολόγηση της στήλης είναι 0,10 ευρώ, αν ο παίκτης ποντάρει ένα ευρώ, θα έχει παίξει δέκα στήλες, άρα για να φορολογηθεί θα πρέπει να κερδίσει 100 ευρώ ανά στήλη, δηλαδή 1.000 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση θα του παρακρατηθεί το 15% των κερδών. Αν δε τα κέρδη ξεπεράσουν τα 500 ευρώ ανά στήλη, το ποσοστό της παρακράτησης ανεβαίνει στο 20%.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού, ένα δελτίο που κερδίζει από εκατό ευρώ και πάνω εμπίπτει αυτομάτως σε φορολόγηση, χωρίς να εξετάζεται ο αριθμός των στηλών. Η φορολόγηση θα αφορά περισσότερα δελτία, όμως οι συντελεστές θα είναι σαφώς χαμηλότεροι. Θα ξεκινούν από 2,5% για κέρδη από 100 ευρώ και πάνω, 5% από τα 200 ευρώ και 7,5% για κέρδη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, το Υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αυξήσει τα έσοδά του από το φόρο παίκτη, από τα 28 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα 70 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες νόμιμες στοιχηματικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είχαν αντιδράσει στο σχέδιο του Υπουργείου με επιστολή, όπου ανέφεραν ότι αυτό θα μειώσει τα έσοδα από τους φόρους που πληρώνουν οι ίδιοι οι πάροχοι, ενώ θα στρέψει περισσότερο κόσμο στον παράνομο τζόγο. Την αντίδρασή τους είχαν εκφράζει και οι πράκτορες ΟΠΑΠ.

Να σημειωθεί πως η τροπολογία εντάχθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στο μη σχετιζόμενο νομοσχέδιο περί «Ρυθμίσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19», μία αρκετά συνήθης πρακτική στη Βουλή, ώστε να διορθώνονται παλαιότεροι νόμοι χωρίς να χρειάζεται επαναψήφιση του πλήρους νομοθετικού πλαισίου. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here