Το πρώτο GAME Greece, το διεθνές συνέδριο για τη βιομηχανία του στοιχήματος και των τυχερών παιγνίων με έδρα την Αθήνα, ξεκίνησε την Πέμπτη 22 Ιουλίου στο Electra Palace Athens. Στο πρώτο μισό της διημερίδας, που διοργανώνεται από την Eventus International, συζητήθηκαν μερικά από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα στη βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, όπως η πορεία στη διαδικασία αδειοδοτήσεων και οι τεχνολογίες που μπορούν να εξελίξουν τις στοιχηματικές στη χώρα μας.

Η δικηγόρος Θώμη Παπούτζη, συντονίστρια της συζήτησης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως ούτε καν η πανδημία του κορωνοϊού δεν κατάφερε να ανακόψει την ανάπτυξη της βιομηχανίας των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Υπάρχει πλέον μεγάλη επιθυμία από επενδυτές για να μπουν στην ελληνική αγορά. Η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) κατάφερε να βρει τον ιδανικό τρόπο ώστε να ελέγξει τη σωστή λειτουργία και να δείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για επενδύσεις».

Το λόγο πρώτος πήρε ο Ευάγγελος Καραγρηγορίου, πρώην πρόεδρος της ΕΕΕΠ, ο οποίος υπογράμμισε πως δεκαπέντε στοιχηματικές έχουν ήδη αδειοδοτηθεί κάτω από το νέο πλαίσιο και αυτό δείχνει το δρόμο το μέλλον. Σημείωσε πως η Επιτροπή έλεγξε ενδελεχώς τους επενδυτές πίσω από τις στοιχηματικές, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών. Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕΕΠ: «Ο εταιρικός φόρος και ο φόρος παίκτη είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Πρέπει να εκμοντερνισθούν οι κανονισμοί λειτουργίας για τα επίγεια καζίνο και τις επίγειες δραστηριότητες του ΟΠΑΠ. Κάθε εποπτικό όργανο πρέπει να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ κανονισμού και πρωτοπορίας. Ενας περίπλοκος κανονισμός βάζει φρένο στη φαντασία, αλλά ένας χαλαρός κανονισμός δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του καταναλωτή. Πρέπει η ΕΕΕΠ να συνεργαστεί με τους παρόχους ώστε να προχωρήσουν μαζί με στόχο την εξέλιξη αλλά και την ασφάλεια. Η λύση είναι κάθε καινοτόμα ιδέα να αναφέρεται στην Επιτροπή, προκειμένου να εξετάζεται η ασφάλειά της».

Αναφερόμενος στο ίδιο επί της ουσίας ζήτημα, αυτό της εισόδου νέων επενδυτών στην ελληνική αγορά, ο Τέεμου Λέχτινεν. επενδυτικός σύμβουλος και δημοτικός σύμβουλος στη Βάρη-Βουλιαγμένη, σημείωσε πως για την είσοδο νέων στοιχηματικών στην Ελλάδα, ακόμα και μεγάλων παικτών στην παγκόσμια αγορά, πρέπει να υπάρξουν πρώτα αποτελέσματα: «Η Ελλάδα είναι μία αγορά όπου το 90% των παικτών απορροφάται από τρεις ή τέσσερις στοιχηματικές. Τα έξοδα της άδειας και της διαφήμισης είναι μεγάλα και πρέπει ένας επενδυτής να ξέρει πως αξίζει τον κόπο».

Τεχνολογία και εξέλιξη

Ο Κρίστερ Μαλμ, CEO της σουηδικής Oddsium, υπογράμμισε πως οι πάροχοι πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του στοιχηματικού κοινού. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το live betting: «Το live στοίχημα βιώνει έκρηξη και οι πάροχοι οφείλουν να επενδύσουν σε ακόμα καλύτερο προϊόν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτήν την ανάγκη».

Από την πλευρά του, ο Ντένης Τσαλίκης, CEO της Fantasy Sports Interactive, τόνισε πως το live streaming, το VR και το IR μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τη βιομηχανία του στοιχήματος, φέρνοντας μεγαλύτερα έσοδα και αυξάνοντας τη σύνδεση του παίκτη με τον πάροχο.

Ακόμα πιο ριζοσπαστική η τοποθέτηση του Ασάφ Στίγκλιτς, προέδρου της 1X2Betting. Μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ανέφερε πως «πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη γενιά παικτών. Οι σημερινοί παίκτες ενδιαφέρονται για τα παραδοσιακά σπορ. Για παράδειγμα το ποδόσφαιρο. Ομως οι Μιλένιαλς ενδιαφέρονται για τα esports και τα virtual sports. Πρέπει να μείνουμε μπροστά από την αγορά ώστε να ικανοποιούμε τις ανάγκες του κοινού μας».

Τα λαχεία στη νέα εποχή

Για τα παραδοσιακά λαχεία μίλησε ο Αναστάσιος Μπελέσης. Παραδέχθηκε πως πρόκειται για ένα παλιομοδίτικο προϊόν, του οποίου το κοινό έχει μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Ωστόσο υπάρχει λύση. Αν ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ολλανδίας, τότε μπορεί το λαχείο να σωθεί. «Μιλάμε για διαφορετικά κοινά. Συνήθως όσοι αγοράζουν λαχεία δεν παίζουν Τζόκερ, ΚΙΝΟ ή στοιχήμα. Ομως οι πωλήσεις πέφτουν με το χρόνο. Η λύση είναι απλή. Πρέπει να μειωθούν να κληρώσεις. η εβδομαδιαία κλήρωση πέφτει πάνω στο Τζόκερ ή το Λόττο. Πρέπει να γίνει κάτι ξεχωριστό. Την πρωτοχρονιά και το καλοκαίρι. Να γίνει μέρος της κουλτούρας ως κάτι το εορταστικό. Και ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν ταυτόχρονα φυσικά λαχεία, όπως αυτά που τυπώνονται στο νομισματοκοπείο, αλλά και ηλεκτρονικοί λαχνοί».

Τα analytics και η χρησιμότητά τους

Στη σημασία των analytics στάθηκε ο Στράτος Κανάκης. Σε μία εποχή που τα τυχερά παιχνίδια έχουν αλλάξει, είπε, τα analytics μπορούν να προβλέψουν τη συμπεριφορά των παικτών και να κρατήσουν τον πάροχο στην κορυφή της αγοράς. Παραδέχθηκε ότι ως εργαλείο έχασαν την εμπιστοσύνη της αγοράς, αλλά αυτό συνέβη γιατί χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα. «Είναι σαν να ζητάς από τον Λιούις Χάμιλτον να σε πάει με το αμάξι στο αεροδρόμιο. Αν δεν έχεις πραγματικά αργήσει, τότε ουσιαστικά πρόκειται για τεράστια σπατάλη πόρων».

Το συνέδριο συνεχίζεται την Παρασκευή 23 Ιουλίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here