Ακόμα και ποινή φυλάκισης έξι μηνών μπορεί να περιμένει, στο άμεσο μέλλον, όσους παίζουν online τυχερά παιχνίδια στην πολιτεία Αντρα Πραντές, της νοτιοανατολικής Ινδίας. Ο νέος Υπουργός Πληροφοριών της πολιτείας, Perni Venkataramaiah, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει προς ψήφιση μια σειρά τροπολογίες στο τοπικό νομοσχέδιο περί τζόγου, το οποίο ισχύει από το 1974.

Εκτός από τις αυστηρότερες ποινές (μέχρι σήμερα δεν υπήρχε διαχωρισμός ανάμεσα σε online και offline τζόγο, ο οποίος θα συνεχίσει να τιμωρείται με έως και 90 μέρες φυλάκιση), οι τροπολογίες αυτές θα φέρουν και ακόμα μια σειρά από αλλαγές προκειμένου «να προφυλαχθεί η νεολαία από τους καρχαρίες του τζόγου», όπως δήλωσε ο Venkataramaiah. Καταρχάς, ποινικοποιούνται πλέον και τα παιχνίδια «ικανότητας», όπως το πόκερ και το rummy, πολύ δημοφιλές στην Ινδία.

Εφόσον τίποτα δεν αλλάξει (ήδη από τη στιγμή της ανακοίνωσης έχει αρχίσει να ελέγχεται η αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής πρότασης), όποιος συλληφθεί να τζογάρει σε ιντερνετική πλατφόρμα μπορεί να τιμωρηθεί ακόμα και με έξι μήνες φυλάκιση, χωρίς δυνατότητα αναστολής. Όσο για τους operators, εκείνοι αντιμετωπίζουν ποινή ενός έτους και δύο ετών για περιπτώσεις υποτροπής.

Το online gambling είναι παράνομο στο μεγαλύτερο κομμάτι της Ινδίας, ενώ επίγεια καζίνα λειτουργούν σε μονάχα τρεις πολιτείες. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο νόμος είναι απαρχαιωμένος (ο Νόμος περί Δημοσίου Τζόγου χρονολογείται στο 1867 και έκτοτε οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει είναι μηδαμινές), αλλά οι κυβερνήσεις, ομοσπονδιακή και πολιτειακές, συνεχίζουν να αρνούνται τη δημιουργία κάποιου πλαισίου εντός του οποίου θα λειτουργούν νόμιμες εταιρείες. Αποτέλεσμα αυτών των αρνήσεων είναι να ανθούν οι παράνομες δομές, τα υπόγεια καζίνα και οι χαρτοπαικτικές λέσχες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μαντράς αποφάνθηκε τον περασμένο Απρίλιο, κατά την εκδίκαση μιας υπόθεσης για λειτουργία παράνομου ηλεκτρονικού καζίνου, ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να εκμοντερνίσει τον νόμο του 1867, ώστε να υπάρξει δυνατότητα αδειοδότησης των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών στο ίντερνετ». Το ζήτημα είναι ότι αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, αφού το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει εντολή συζήτησης στη Βουλή.

Όσο για την πολιτειακή κυβέρνηση της Αντρα Πραντές, αυτή συζητούσε εδώ και χρόνια την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου γύρω από τον τζόγο, όμως ήταν το lockdown και ο COVID-19 που ουσιαστικά ώθησαν το χέρι του υπουργού ώστε να υπογράψει το επίσημο έγγραφο. Η κυβέρνηση εικάζει (χωρίς να παρουσιάσει ωστόσο κάποια στοιχεία) ότι ένας στους πέντε ενήλικους Ινδούς τζόγαρε κάποια στιγμή σε παράνομες ιστοσελίδες στην περίοδο της καραντίνας, ενώ από όσους έπαιζαν, ένας στους τρεις έφτανε στον εθισμό.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here