Σε δεύτερο καθολικό lockdown μπαίνει από τις 5 Νοεμβρίου η Αγγλία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, που περιλαμβάνουν απαγόρευση λειτουργίας των μη απαραίτητων καταστημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται επίγεια καζίνα και πρακτορεία στοιχήματος. Αυτό σημαίνει ότι 5.681 καταστήματα με προϊόντα στοιχηματισμού και τζόγου θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, αν και ο Βρετανός Υπουργός Προεδρίας, Michael Gove, παρουσιάζεται απαισιόδοξος, λέγοντας ότι πιθανότατα θα υπάρξει παράταση στο lockdown.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής αιτιολόγησε την απόφαση για κλειστά πρακτορεία λέγοντας ότι «ο κόσμος τείνει να μένει σε κλειστούς χώρους για μεγάλο διάστημα όταν στοιχηματίζει ή τζογάρει, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για διασπορά του ιού».

Εκεί που τα πράγματα διαφέρουν σε σχέση με το πρώτο lockdown, είναι ότι οι αθλητικές δραστηριότητες δεν σταματάνε, έστω και χωρίς θεατές. Αυτό σημαίνει ότι ιντερνετικά casino και στοιχηματικές περιμένουν νέα άνοδο στον τζίρο τους, όσο οι επίγειοι ανταγωνιστές είναι παροπλισμένοι.

Το εν λόγω μέτρο ξεκίνησε με τοπικό lockdown στο Λίβερπουλ, πριν από δύο βδομάδες, το οποίο κρίθηκε πως πρέπει να επεκταθεί σε όλη την Αγγλία. Ομως το ίδιο δεν ισχύει για Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, όπου η διασπορά του ιού έχει διατηρηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, η τοπική Βουλή της Σκωτίας μόλις τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία συμβουλεύει τους Σκωτσέζους να μην μεταβαίνουν στην Αγγλία μέχρι νεοτέρας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική σκέψη μιλούσε ακόμα και για διακοπή των ιπποδρομιών, αν και τελικά αποφασίστηκε η συνέχισή τους, με δικαίωμα στοιχηματισμού μόνο μέσω ίντερνετ. Η Αρχή Ιπποδρομιών της Βρετανίας (BHA), εξέδωσε ανακοίνωση, ευχαριστώντας την κυβέρνηση που δεν διέκοψε τους αγώνες: «Εχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους ιπποδρόμους. Ολόκληρες κοινωνίες βασίζονται στους αγώνες για να ζήσουν, οπότε τα νέα είναι καλοδεχούμενα για τους δεκάδες χιλιάδες Βρετανών, των οποίων οι ζωές εξαρτώνται από τη βιομηχανία των ιπποδρόμων».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here