Το γενικό lockdown της περασμένης άνοιξης μόνο ανεπηρέαστο δεν μπορούσε να αφήσει τον ΟΠΑΠ. Η αναστολή της συντριπτικής πλειονότητας των αθλητικών διοργανώσεων και το κλείσιμο των πρακτορείων έφεραν σημαντικές επιπτώσεις στα ταμεία του Οργανισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σε σχέση με τo Η1 του 2019, τα καθαρά κέρδη της ΟΠΑΠ ΑΕ μειώθηκαν κατά 77,7%, όμως στον όμιλο επικρατεί αισιοδοξία ότι το κλείσιμο του έτους θα βρει σε σαφώς καλύτερη κατάσταση τα οικονομικά του.


Οι επιπτώσεις του lockdown


Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, στα τέλη Φλεβάρη, έφεραν ανησυχία, και τελικά στις 4 Μάρτη αποφασίστηκε το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων. Αυτό επηρέασε σημαντικά τα έσοδα του Q1 toy 2020, όμως ήταν το Q2 αυτό που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά. Ιδιαίτερα αφότου ένα ένα τα πρωταθλήματα και τα λοιπά αθλητικά τουρνουά άρχισαν να διακόπτονται ή και να ματαιώνονται. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και η διαδικτυακή πλατφόρμα του Οργανισμού, το Pamestoixima.gr έμεινε να πορεύεται μόνο με διοργανώσεις β’ ή και γ’ διαλογής, όπως το πρωτάθλημα Λευκορωσίας και Νικαράγουας, ή κάποια τουρνουά πινγκ πονγκ σε Ρωσία και Ουκρανία. Ουσιαστικά από τις 10 Απριλίου ως και τα μέσα Ιουνίου, ο αθλητισμός ζούσε σε μια κακοχρονολογημένη χειμερία νάρκη, που θυμήθηκε να κάνει την εμφάνισή της μέσα στην άνοιξη.

Με αυτά τα δεδομένα, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) του β’ τριμήνου έπεσαν από 383,6 εκατομμύρια ευρώ το 2019 στα 179,6 εκατομμύρια φέτος, μια πτώση της τάξης του 53,2%. Η μείωση θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, εφόσον τα καταστήματα του ΟΠΑΠ είχαν μείνει κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου, όμως οι τρεις βδομάδες λειτουργίας τον Ιούνιο (μετά το επίσημο άνοιγμά τους, στις 8 του μήνα) έδωσε μια ισχυρή ένεση στα έσοδα του Οργανισμού. Τελικά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έκλεισε με τα συνολικά καθαρά έσοδα προ εισφορών στα 507,9 εκατομμύρια ευρώ, 34,8% λιγότερα σε σχέση με τα 779,6 εκατομμύρια του πρώτου μισού του 2019.
Με δεδομένη αυτήν την κατακόρυφη πτώση των εσόδων και παρά τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά σχεδόν 7%, ήταν αναμενόμενη η σημαντική πτώση των δεικτών στα καθαρά κέρδη. Στο β’ τρίμηνο της χρονιάς, στο απόγειο δηλαδή των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, η εταιρεία παρουσίασε ζημίες 15,1 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που την αντίστοιχη περίοδο το 2019 είχε κέρδη που άγγιζαν τα 35 εκατομμύρια. Σε επίπεδο εξαμήνου, υπήρξε κέρδος 20,4 εκατομμυρίων ευρώ, 77,7% λιγότερο σε σχέση με τα 91,8 εκατομμύρια ευρώ της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019.


Συγκρατημένη αισιοδοξία


Στον όμιλο επικρατεί αισιοδοξία. Τα πρώτα δείγματα από το δεύτερο εξάμηνο είναι αρκούντως ενθαρρυντικά. Το άνοιγμα των καταστημάτων και η αυξημένη αγωνιστική δράση στα μέσα του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των εσόδων στο τρίτο τρίμηνο, μετριάζοντας τις όποιες απώλειες σε σχέση με τις εκτιμήσεις και τους στόχους που τέθηκαν στην αρχή της χρονιάς.
Ο Jan Karas, υπηρεσιακός διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ μετά την αποχώρηση του Damian Cope τον Ιούνιο, δηλώνει αισιόδοξος ακόμα μία φορά, εμμένοντας στο προ διμήνου μήνυμά του, ότι «ο Οργανισμός θα βγει ισχυρότερος από αυτήν την κρίση».
Η δήλωση του Τσέχου Acting CEO του ΟΠΑΠ:
«Το 2020 είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έτος έως σήμερα, με την πανδημία του κορωνοϊού να δημιουργεί πρωτοφανείς προκλήσεις, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την κοινωνία. Οι αποφασιστικές και έγκαιρες ενέργειες του ΟΠΑΠ, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας για όλους τους εταίρους του, αντανακλώνται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, που ήταν υγιή για μια ακόμη φορά, καθώς και στο εξελισσόμενο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμά της.


Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε βάσει των απαιτητικών προσδοκιών μας, καθώς επιτεύχθηκε η δημιουργία καθαρών ταμειακών ροών ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους. Στο μέλλον, στο επίκεντρο της προσοχής μας παραμένουν πρωτοβουλίες, όπως η διαρκής βελτίωση των διαδικτυακών προϊόντων μας, οι έγκαιρες δράσεις ελέγχου του κόστους, η άμεση προσαρμογή στις νέες συνθήκες εργασίας και η συνεχής υποστήριξη προς το δίκτυο και τους κοινωνικούς εταίρους μας.

Αναμφίβολα, θα υπάρξουν επιπλέον εμπόδια στο δρόμο για την ανάκαμψη, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε κατάλληλα τοποθετημένοι, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here