Τα καταστήματα του ΟΠΑΠ παραμένουν κλειστά για δωδέκατη συνεχόμενη εβδομάδα, από τις 7 Νοεμβριου. Σε αυτό το διάστημα το λιανεμπόριο έχει ανοίξει δύο φορές (πριν τις γιορτές με click away και τώρα με περιορισμό επισκεπτών). Ωστόσο τα πρακτορεία εξαιρέθηκαν και το πλάνο είναι πλέον να επαναλειτουργήσουν από την 1η Φεβρουαρίου. Επίσημη απόφαση ακόμα δεν υπάρχει, παρά μόνο μια προαναγγελία δια στόματος Νίκου Χαρδαλιά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων έστειλε ανοιχτή επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, εκφράζοντας την απόγνωση των 4.000 ιδιοκτητών και 20.000 εργαζομένων σε πρακτορεία.

Οπως επισημαίνουν, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι έχουν φτάσει στα όριά τους, αφού έχουν μηδενικό εισόδημα εδώ και μήνες. Απευθυνόμενοι προς τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο  Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τους καθ’ ύλην υφυπουργούς, διαβεβαιώνουν ότι θα τηρήσουν όλα τα μέτρα και ζητούν να μην υπάρξει νέα καθυστέρηση στο πότε θα ανοίξουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (όπως συνέβη αυτήν την εβδομάδα, μια και αρχικά το πλάνο μιλούσε για άνοιγμα την περασμένη Δευτέρα).

Σημειώνουν μάλιστα ότι στο δίκτυο καταστημάτων του ΟΠΑΠ «δεν σημειώθηκε ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού» από την αρχή της πανδημίας και τονίζουν ότι τα πρακτορεία «διαθέτουν αντισηπτικά, μάσκες και γάντια προστασίας για πελάτες και προσωπικό […] και είναι εγκατεστημένα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, ενώ λαμβάνονται μέτρα για την τήρηση αποστάσεων, την πρόληψη του συνωστισμού και την τακτική απολύμανσης κοινόχρηστων χώρων και αντικειμένων».

Η επιστολή της Ομοσπονδίας Πρακτόρων:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Εδώ και έναν χρόνο, η χώρα μας βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, οι πράκτορες ΟΠΑΠ σταθήκαμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια πρόληψης και περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19, ακολουθώντας τα πλέον αυστηρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Πλέον, έπειτα από δύο lockdown, τα καταστήματα μας έχουν μείνει κλειστά για περισσότερους από πέντε μήνες.  Όλο αυτό το διάστημα, τα εισοδήματα μας είναι μηδενικά και τα σχεδόν 4.000 πρακτορεία ΟΠΑΠ με τους περίπου 20.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτά, έχουν φτάσει στο σημείο να ανησυχούν για την επιβίωση τους.

Μετά από μήνες, αναμέναμε ότι θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τα καταστήματα μας αυτή την εβδομάδα. Τελικά, την περασμένη Παρασκευή, ενημερωθήκαμε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ζήτησε επιπλέον χρόνο για να αξιολογήσει τα δεδομένα και ότι το άνοιγμα των πρακτορείων μας θα εξεταστεί για την 1η Φεβρουαρίου.

Ελπίζουμε ότι η εισήγηση των ειδικών θα είναι θετική και ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε πελάτες στα καταστήματα μας. Σε κάθε περίπτωση, ως ΠΟΕΠΠΠ οφείλουμε να σημάνουμε συναγερμό, καθώς ο κλάδος μας έχει φτάσει στα όρια του. Ήδη αντιμετωπίζουμε τεράστιες δυσκολίες να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, κάθε μέρα που παραμένουν κλειστά τα πρακτορεία μας.

Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από την πανδημία. Το έχουμε αποδείξει αυτό, άλλωστε, και στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, κατά τις οποίες η συμμόρφωση των καταστημάτων μας με τα μέτρα της Πολιτείας ήταν υποδειγματική και δεν σημειώθηκε ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού στο δίκτυο μας.

Με γνώμονα τη δημόσια υγεία, άλλωστε, τα καταστήματα μας διαθέτουν αντισηπτικά, μάσκες και γάντια προστασίας για πελάτες και προσωπικό.

Επίσης, στα καταστήματα μας είναι εγκατεστημένα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, ενώ λαμβάνονται μέτρα για την τήρηση αποστάσεων, την πρόληψη του συνωστισμού και την τακτική απολύμανσης κοινόχρηστων χώρων και αντικειμένων.

Επιπλέον, η πιστή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εποπτεύεται στενά από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ, μέσω μηχανισμών συνεχούς και αυστηρού ελέγχου που έχει καθιερώσει η εταιρεία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει καταρτίσει σχέδιο προληπτικών και δειγματοληπτικών test COVID-19, με γνώμονα την περαιτέρω υγειονομική θωράκιση του δικτύου μας.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι θα επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων από την 1η Φεβρουαρίου, πάντα με τα αναγκαία  μέτρα που επιβάλλει η πανδημία, δίνοντας τέρμα στην αγωνία χιλιάδων εργαζομένων και οικογενειών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here